Hur ska man behandla Seborroiskt eksem / seborré och vad är det?

Lätt SeborréSvår SeborréSeborroiskt Eksem / Mjälleksem

Seborré / Seborroiskt eksem är en vanlig inflammatorisk hudsjukdom som främst drabbar män i övre tonåren eller vuxen ålder, ca 5 % av befolkningen, men kan även förekomma hos spädbarn och då pratar man mer om skorv, detta läker ut av sig självt. När det kommer i vuxen ålder så behöver man behandla det för att det ska hållas i schack, men man kan tyvärr inte bota det, men det kan ofta lugna ner sig efter ett par år och bli bättre.

Exakta anledningen till varför den startar vet man inte, men man har sett att utvecklingen av det har att göra med talgproduktionen i huden, som ofta är ökad, och i samband med den naturliga jästsvampen vi har i huden, Malassezia (pityrosporum ovale).  När jästsvampen omsätter talgen så omvandlas den till omättade och mättade fettsyror, de omättade fettsyrorna som efterlämnas går ner och skadar hudbarriären, vilket gör att huden svarar med att starta en inflammation för att bryta ner detta, vilket leder till fjällande, rodnande hud med eksemutslag.

Jästsvampen ska se till att huden har ett bra försvar gentemot bakterier, vid seborré / seborroiskt eksem så blir det en överproduktion av jästsvampen vilket gör att huden istället blir irriterad och inflammerad. Personer med seborré har en ökad känslighet för detta.

Seborré / Seborroiskt eksem sätter sig på de ställen där man har störst talgproduktion, vilket är ansikte, bröst och hårbotten, kan även uppstå bakom öronen.

Seborré / seborroiskt eksem kan också förekomma enbart som en lättare fjällning i huden och ses ofta vid näsvingar, ögonbryn, polisonger. Förutom att det kan fjälla och rodna, så kan även gulaktiga, röda acneliknande utslag förekomma samt en fetare fjällning och i vissa fall även håravfall.

Det som kan trigga igång en seborré / seborroiskt eksem är genetiskt, miljön du lever i, mycket avgaser och föroreningar, stress, hormonell obalans, nedsatt immunförsvar, dålig sömn, övervikt, nedsatt hälsa och skiftande av årstider, seborroisk hud blir ofta väldigt bra under de soliga och varma årstiderna.

Det går däremot att behandla och förbättra en seborroisk hud och det är där vi kan hjälpa dig, genom att använda en kombination av våra bakteriedödande och lätt peelande (Balancing Cleanser 2.5% / Purifying Wash), svamdödande (Calming Sulfur Mask), och mjukgörande produkter (Balancing Moisture Cream / Moisture Intensive Cream) kan du hjälpa till att hålla seborrén i schack. Vid eksemutslag rekommenderas en mildare cortisonsalva (Hydrocort Cream) för att läka ut det snabbare, men ej under lång tid, max 2 veckor. Då kortisonpreparat under längre tid, framförallt starkare, kan ha en försämrande effekt gällande andra hudsjukdomar som rosacea, samt att huden blir lite tunnare och känsligare mot sol.

För seborré i hårbotten rekommenderas regelbunden behandling med svampdödande schampo som tex ketokonazol ratiopharm, som finns till försäljning på apoteket.

Det man själv kan hjälpa till med är en bra kost, regelbunden träning, bra sömn, mindre stress och gärna se till att man får ett bra intag av omega 3, då de välgörande fettsyrorna har visat sig ha en bra effekt vid seborroisk hud.

Resten hjälper vi dig med, så boka upp dig för en kostnadsfri hudkonsultation, så ska vi hjälpa dig! Enklast via hemsidan www.acnespecialisten.se

AcneSpecialisten / Linn Ribbhagen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *